Aplicant les matemàtiques a la vida quotidiana

niños sujetan cúpula

Aplicant les matemàtiques a la vida quotidiana

Un any més el nostre centre, de la mà del Departament de matemàtiques, ha tingut la possibilitat de participar en alguns dels tallers que organitza el CentMat (Centre d’aprenentatge Científico Matemàtic). Aquests tallers són una eina molt útil i eficaç per treballar d’una altra manera les matemàtiques del que es fa dins de l’aula i per obrir les mires de la importancia de les matemàtiques a la nostra vida.

Les cúpules de Leonardo

Concretament, els alumnes de 1r i 2n d’ESO van participar el passat 27 de novembre al taller “Les cúpules de Leonardo”. En aquesta ocasió un membre del Cent Mat es va desplaçar al centre amb material per, després d’una petita explicació del què són les cupules de Leonardo, els propis alumnes puguessin construir-ne un prototipus.

Què són les cúpules de Leonardo?

Leonardo da Vinci va disenyar unes construccions que es basen en el principi de l’estructura recíproca, és a dir, l’acoblament tridimensional de elements que es recolzen mútuament.

En el taller de construcció de les cúpules de Leonardo s’aixequen col·lectivament una o més cúpules de 4 a 5 m de diàmetre i aproximadament 1 metre d’altura. Per a la construcció s’utilitzen exclusivament els bastons Leonardome que s’encavalquen mútuament. No és  necessari cap altre element d’unió, el mateix pes de les peces és suficient per mantenir-ne l’estabilitat.

Es poden aixecar cúpules de diferent estructura geomètrica. És un bon exercici on es posen en pràctica les habilitats espacials i de cooperació, ja que la construcció requereix la coordinació de tots els participants. Un cop la cúpula feta, s’hi pot entrar-hi dins, es pot aixecar, deformar-la o fer-la tremolar. 

Aquí teniu un vídeo de les cúpules de Leonardo da Vinci realitzat pel Museu de Matemàtiques de Catalunya (Mmaca), que ens explica l’origen d’aquestes construccions i també el procés de muntatge d’alguns d’aquests prototips.

 

Exposició d’experiències matemàtiques

També els alumnes de 2n d’ESO, juntament aquest cop amb els de 3r d’ESO, s’han deplaçat el dia 6 de febrer a Palma, al Centre Cultural la Misericòrdia, per participar al taller “Experiències Matemàtiques: prohibit no tocar”, on han realizat en petits grups diferents activitats portades des del Museu de matemàtiques de Barcelona i relacionades amb experiències matemàtiques, com els camins de Hamilton, el diagrama de Voronoi o els escacs de Sam Loyd.

Aquests tallers han estat oberts al públic general i és una activitat molt recomanable, tant per nins de primària com per nins de secundària.

Que els alumnes puguin participar en aquestes activitats és sempre un plaer, ja que a part dels continguts curriculars i no curriculars que treballen, el personal del CentMat, amb els seus coneixements i didáctica, fan que l’experiència sigui doblement positiva.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.